Articole 0
Selectează o Pagină
Ieri, am dat într-un grup peste o postare a unei doamne care vindea iriși și m-am oripilat! Doamna în cauză îi livra în luna mai, cu tijă florală și floare deschisă, cu rizomul împachetat și legat în plastic! (Îmi pare tare rau ca nu vă pot pune poza din postare…) M-a uimit și mai mult încântarea altor doamne din comentarii, care apreciau plantele viguroase și modul de ambalare.  Dacă ar știi ele…
Sfatul meu – dacă vreodată comandați iriși și îi primiți cu tijă și floare – fugiți! Sau măcar… nu mai comandați a doua oară!
Mulți confundă irișii cu alte flori cu bulb și au impresia că aceștia se plantează „primăvara devreme sau toamna târziu”, dar nu este adevărat.
Momentul optim de divizare a tufelor este după perioada lor de înflorire, la minim 6-8 săptămâni, când rizomul a avut timp să își revină după stresul înfloririi și să crească puțin. Atunci se pot despărți tufele și pregăti rizomii pentru livrare.
Se pot planta din iulie până în septembrie, sau, în funcție de zona geografică, înainte cu 6 săptămâni de primul îngheț.
Rizomii au nevoie de timp și căldură pentru a se pregăti de iarnă. Dacă sunt plantați prea târziu, nu au timp să se acomodeze, să-și dezvolte rădăcinile și pot muri în timpul iernii.
Dacă sunt plantați prea devreme, ei și-au consumat resursele în timpul primăverii, pentru a intra în vegetație și a înflori, iar stresul desfacerii tufei și replantării îi obosește prea mult și pot muri. De aceea, să-i livrezi fix în timpul înfloririi, când micul rizom e concentrat pe susținerea inflorescenței, este un chin pentru el și o practică neprofesionistă!
Din păcate, vă vorbesc din experiență – din toți irișii pe care i-am primit în mai sau prima parte a lui iunie și cei primiți în noiembrie, 60% au murit peste iarnă și restul au avut o dezvoltare foarte proastă, nu s-au înmulțit și au înflorit abia după 3-4 ani.
Un alt avantaj al plantării irișilor vara este următorul: rizomii sunt susceptibili la diferite boli și ciuperci, dar temperatura ridicată omoară multe dintre bacterii și din sporii fungilor nedoriți. De aceea, după scoaterea din pământ, rizomul se curăță/spală și apoi se păstrează uscat, până la replantare.
Așadar, împachetarea lor pentru livrare în pungi de plastic, eventual și legate la gură, este de nedorit, riscând să mucegăiască și să se îmbolnăvească. Cel mai bine se păstrează la loc uscat, răcoros, aerisit, ferit de razele solare, iar la livrare se poate adăuga în cutie (pentru amortizare) lână de lemn, hârtie de împachetat sau carton gofrat.
Vă rog, aveți grijă de unde și ce comandați și încercați să selectați doar producătorii care tratează cu respect plantele și implicit pe dumneavoastră.
Cu drag,
Voica

Distribuie și prietenilor tăi!

Oferta de iriși 2023 s-a terminat! Vă așteptăm în 2024 cu multe surprize multicolore!