Articole 0
Selectează o Pagină

Recomandări

Recomandări și sfaturi de îngrijire a irișilor

Irișilor le place soarele!

Rizomii trebuie să fie plantați într-un pământ bine drenat, expus la soare 6-8 ore pe zi.
Dacă zona este umbrită, tufele se dezvoltă, fac frunze frumoase, dar nu înfloresc.

Atenție! Să nu fie un teren cu multă umiditate! POT PUTREZI RĂDĂCINILE!

 

Plantarea

Perioada optimă de plantare a irișilor este în lunile iulie, august, septembrie, octombrie.

 

Zona de plantare trebuie să fie bine prelucrată (săpată cu cazmaua, mărunțită, nivelată).

Rizomii nu se îngoapa în pământ precum bulbii.
Doar rădăcinuțele și cam 1/2 din rizom vor fi acoperite de pământ, restul trebuie să rămână expus soarelui.
Se stabilizează bine rizomul la locul de plantare, apoi se plantează următorul, având grijă să existe o distanță de 40-50 cm între ei, pentu a avea loc unde să se dezvolte tufa. Se udă rizomii plantați.

 

Îngrijirea

Irisul este destul de rezistent la soare și nu necesită udare regulată. Pentru tufele aflate în creștere, în perioadele secetoase, se pot face udări cam la 15 zile.

În perioada de înflorire, se strîng florile ofilite. După înflorire se taie (nu se rup, nu se smulg) tijele florale la câțiva centimetri deasupra rizomului, pentru a evita formarea semințelor.
Din motive estetice, frunzele pot fi îndepărtate când și când, pe măsura ce se usucă. Se poate taia din frunziș la sfârșitul lunii septembrie, dar nu este obligatoriu.

Tot timpul tufa de iris trebuie menținută curată, fără buruieni de jur împrejur. Mare atenție la lucrările de curățare a pământului din jurul tufei, să nu se taie sau lovească rizomul!

Pentru a avea flori bogate, se poate folosi un îngrășământ cu conținut redus de azot tip 5-10-15, sau chiar fără azot 0-10 15 înainte de înflorire în martie/aprilie, și după perioada de înflorire, toamna, cu o formula de tip 10-10-10.

Tufele cresc an de an și la un moment dat, înflorirea este mai sărăcăcioasă. Tufele se despart cam la 3-5 ani, în lunile august/septembrie. Se elimină rizomii vechi. Se replantează, de preferat în pământ nou, doar cei mai robuști.

Boli și dăunători

Dacă tufele sunt plivite, îngrijite, expuse soarelui, atunci riscul de îmbolnăvire este minim!

Putrezirea rădăcinilor apare mai frecvent  în anotimp ploios sau datorită udării excesive! Se curăță zona și se lasă să se usuce, sau se scoate rizomul afectat, se curață cu o periuță ușor, se dezinfectează, se lasă să se usuce și se plantează într-un ghiveci, la carantină, urmărind evoluția sa.

Pătarea – rugina frunzelor – este mai mult inestetică. Se recomandă tăierea și arderea frunzelor afectate.

Dacă aveți nelămuriri sau întâmpinați probleme în relația cu irișii, nu ezitați să mă contactați la email: voica@irisi.ro sau la formularul de pe pagina Contact.

Vă doresc succes!

Oferta de iriși 2023 s-a terminat! Vă așteptăm în 2024 cu multe surprize multicolore!